Sunday, 9 October 2011

JOM KENALI PUISI TRADISIONAL

Seloka 

Seloka merupakan sejenis puisi lama yang ditulis secara berangkap-rangkap. Rima akhirnya tidak tetap. Dalam seloka terdapat nada menyindir atau mengejek dan setiap baris mempunyai makna atau isi. 

Gurindam 

Gurindam pula sejenis puisi lama yang terdiri daripada dua baris atau kalimat. Baris pertama tersimpul fikiran berupa soalan dan baris kedua berupa jawapannya. Gurindam boleh digolongkan kepada gurindam dua baris, gurindam serangkap empat baris dan gurindam bebas. 

Syair 

Syair berasal daripada perkataan Arab  “syir” yang membawa maksud puisi. Setiap rangkap mempunyai empat baris dan rima akhirnya a-a-a-a. 

Pantun 

Pantun ialah puisi Melayu hasil pemikiran masyarakat Melayu tanpa dipengaruhi karya asing. Antara bentuk pantun ialah pantun dua kerat, pantun empat kerat, pantun enam kerat dan pantun lapan kerat.
Bagi pantun dua kerat, rimanya a-a-, iaitu baris pertama merupakan pembayang manakala baris kedua merupakan maksud. Bagi pantun empat kerat, rimanya,a-b-a-b, iaitu dua baris di atas merupakan pembayang dan dua baris berikutnya merupakan maksud.

No comments:

Post a Comment